Fredet birkemus kan spænde ben for klimasikring af Kolding

Skal Ådalen i Kolding midlertidigt oversvømmes for at holde vandet væk fra midtbyen? Det er omdrejningspunktet i en kommunal kortlægning af naturen omkring Ådalen, men det er ikke uden konsekvenser

Sara Bang

Kolding Kommune er i gang med at undersøge følgevirkningerne ved at tilbageholde vand med dæmninger og sluser ved Donssøerne, Ådalen og Kolding fjord. Sagen er et dilemma, for Birkemusen lever i Ådalen og er en truet dyreart. Spørgsmålet er om der findes et alternativ for tilbageholdelsen af vand, så Birkemusen fortsat kan leve i Ådalen. 

Birkemusens kendetegn er den sorte stribe fra pande til hale. – Foto af Julie Dahl Møller

Dispensation fra miljøstyrelsen
”Udgangspunktet er at afsøge alle muligheder for, om det kan løses på en måde, der ikke er til væsentlige gener for naturen,” siger Lotte Madsen, som er projektleder i klimatilpasningsholdet.

Hvis projektet skal gennemføres, kræver det en dispensation fra miljøstyrelsen, da birkemusen er en truet art og fredet i Danmark. Herefter er det en afvejning mellem de samfundsmæssige interesser og graden af påvirkning af naturen. I øjeblikket er specialist i birkemus, Julie Dahl Møller, ansat som rådgiver hos Kommunen og arbejder sammen med Lotte Madsen.


Birkemusen er en truet dyreart
Birkemusen er en sjælden dyreart og kategoriseret som sårbar på rødlisten over truede dyrearter i Danmark. Den er bosat ganske få steder, og pletvise i Jylland; På Thy, syd for Limfjorden ved Holstebro og Lemvig samt i den sydlige del af Jylland ved Varde, Vejle, Ribe og Kolding.

Birkemusen har været en del af den danske fauna i mange år. Den er naturligt indvandret til Danmark og er fundet i fossiler fra sidste istid. Birkemusen lever i fugtig vegetation med højt græs, urter og buske, derfor er Ådale og levende hegn mellem marker et godt sted for Birkemusen.

”Hvis man kærer sig lidt om Danmark, og det vi har, så er birkemusen en af de arter, der hører til, og som man skal kunne glæde sig over, også selv om man ikke ser den,” fortæller Julie Dahl Møller, som er specialist i Birkemus med 20 års erfaring.

Rødlistekategorierne over dyrearter fra institut for bioscience Aarhus Universitet. Der findes omkring 4.500 truede dyrearter i Danmark ud af 13.000 kortlagte arter. – Aarhus Universitet

Politisk beslutning
Det er en stor klimaomlægning Kolding Kommune arbejder på. Jakob Ville, der er formand for Teknik- og miljøudvalget i Kolding, fortæller, at det primært er en politisk beslutning. Problemet opstår, når der både er højvande i fjorden og på samme tid meget nedbør. Vandet kommer altså fra begge sider og samles i Kolding by. Han forklarer, at hvis kommunen ved, at der kommer meget nedbør, kan byen forberede sig ved at tømme slotsøen ved Koldinghus og pumpe vand ud af åen.

”Alt efter hvor meget det er, om det både nedbør og højvande, kan kommunen forholdsvis holde styr på eget regnvand,” siger Jakob Ville og gør klart at de omkringliggende kommuner som for eksempel Vejen, også er en del af problemet.

”Når der er styr på vores eget vand, kan der alligevel pludselig komme et skyl bagfra. Hvis vandet bryder igennem et dige i Vejen og løbet ned i Kolding å. Derfor kan vi ikke altid helt kontrollere hvor det kommer fra og hvornår,” siger Jakob Ville. Han fortæller også, at alle kommuner gør hvad de kan for at styre deres vand, men det er nogle omkostningstunge projekter at skabe klimasikring.

Fattigere på fauna

”Hvis man er ligeglad med birkemusen, så går alt jo videre, selvom den ikke er her mere. Men så har vi mistet en del af vores Fauna og blevet lidt fattigere på den front” siger Julie Dahl Møller. Men på den anden side siger Lotte Madsen; at ”man huske på, at de naturlige oversvømmelser sidste år, også kan have dræbt nogle birkemus.”

Så er der plads til både mus og mennesker i Kolding kommune? Der er modstående hensyn der skal afvejes i Kolding kommune, og hvem ved, om den fredede Birkemus vil spille en rolle i kommunalvalget til efteråret.