Kolding Kommune gør stor indsats for at bekæmpe giftig bjørneklo

En ny indsatsplan, vedtaget i starten af 2021, viser, at kommunen fortsat kommer til at afsætte den samme mængde penge til bekæmpelsen af den giftige kæmpebjørneklo

Signe Wilsom Jacobsen

Kolding kommune har siden den første indsatsplan i 2007 ydet en stor indsats i bekæmpelse af planten, og bestanden er blevet betydeligt mindre. Den anden indsatsplan, vedtaget i 2011, viste en forventet slutdato for projektet i 2020. Den nye indsatsplan fra 2021, og tredje af slagsen, har dog valgt at undgå at sætte en endelig dato for udryddelsen, da man i forvaltningen ikke tror på, at den dag nogensinde vil komme.

”Vi er nået til et punkt, hvor kæmpebjørnekloen holdes nede på et meget lavt niveau, men den vil aldrig blive udryddet helt,” siger Tine Hvidtfeldt Steensen fra by- og udviklingsforvaltningen.

Stor sum penge

En undersøgelse om bekæmpelsen af kæmpebjørneklo fra Københavns Universitet fra 2017 viser at 7 danske kommuner, blandt andet Aarhus- og Odense kommune, især yder en indsats for at få bugt med bestanden af kæmpebjørneklo.

Af undersøgelsen fremgår det, at Kolding Kommune brugte mere end 1.000 mandetimer samt mere end 500.000 kr. pr. år på bekæmpelse af den giftige plante.

Forvaltningen bekræfter, at beløbet til bekæmpelse lå på ca. 500.000 kr. i 2020.

Grundlaget for den store sum penge, der fortsat bliver budgetteret på at holde plantebestanden nede, er fastlagt fra kommunens side.

”Vi har taget et politisk standpunkt om at tage en aktiv del i udryddelsen af den invasive kæmpebjørneklo,” siger Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget.

Kæmpebjørneklo – Ritzau Scanpix

Miljømæssig bekæmpelse

I Kolding Kommune prøver man så vidt muligt at undgå kemisk bekæmpelse af planten for at værne om grundvandet og undgå forurening. Størstedelen af de afsatte penge går derfor til driftsomkostninger og mandskab, der manuelt fjerner planterne. Et andet initiativ, der også bliver benyttet i Kolding Kommune, er indhegninger med dyr, der græsser, og derved fortærer planterne på det pågældende område. Her skal kommunen finansiere opsættelse af hegn og et mindre beløb går til dyreholderne.

”Vi har (i Kolding Kommune, red.) mange vandløb og naturskønne områder, som vi kæmper for at bevare. Derfor gør vi en stor indsats for at bekæmpe bjørnekloen,” siger Jakob Ville.

Giftig og invasiv

Kæmpebjørnekloen er en invasiv art, der typisk bliver imellem to til fem meter høj, og hvis blade bliver op til tre meter lange. Blomstringen sker typisk fra juni til august, hvor planten i mellemtiden sætter i gennemsnit 20.000 frø.

Kæmpebjørnekloen er et problem i mange danske kommuner, da den breder sig hurtigt og voldsomt. Planten fortrænger andre plantearter og dyreliv. Dens saft er desuden giftig for mennesker, og kommer huden i kontakt med plantens saft, skal man vaske den grundigt med vand og sæbe hurtigst muligt, helst inden for 20 minutter. Det skal herefter undgås at få sollys på det pågældende område i mindst 48 timer.