Mødre og messer skal få de unge ind på erhvervsuddannelserne

Flere unge skal søge ind på erhvervsuddannelser i Kolding. Sådan lyder et udspil fra byrådet i kommunen. Her vil man satse på øget forældre inddragelse i kampen om at få de unges øjne op for erhvervsuddannelserne

Trine Bjørn Egede

Antallet af ansøgere på erhvervsuddannelserne lider et dyk i Danmark, og den manglende interesse gør sig også gældende i Kolding kommune. Byrådet har derfor udarbejdet en politisk målsætning om, at 30% af unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse. Kommunen peger på, at et af de vigtigste initiativer for at få trækket flere til erhvervsakademierne, er forældrenes indsats. Her vil kommunen arrangere ”Morsdagscafé” på uddannelse- og fritidsjobmessen.

Caféen skal være et tilbud til mødre for at klæde dem på til at guide deres børn i uddannelsesvalg.

“Vi ved, at mors ord vægter rigtig meget i forhold til, hvad en ung beslutter sig for. Så derfor er det så vigtigt, at få forældrene med ind over. De kan hjælpe unge med at søge de her muligheder i stedet for at sige, at deres barn bare skal på gymnasiet,” mener byrådsmedlem Mette Voss (SF).

Udover ”Morsdag” inddrager kommunen også forældrene ved forældresamtaler og informationsaftener. Her skal både forældre og børn deltage i samtaler både før og efter studiestart.

Vi har et erhvervsliv, der tørster efter folk

I byrådet er politikere enige om, at der er stor mangel på erhvervsudlærte. Her peger man på, at gymnasiale uddannelser har fået for stor fokus for de unge. Her er mulighederne for at gå andre veje end den akademiske blevet glemt. Og derfor skal kommunen gøre en indsats for gøre de unge opmærksomme på erhvervsuddannelserne:

”Vi har et erhvervsliv, der tørster efter folk. Så vi skal vise de unge, at alle kan noget. Det handler bare om, at vi skal finde den rette hylde for dem.”

I 2015 søgte næsten 123.000 unge ind på en erhvervsuddannelse, mens antallet var faldet til lige over 109.000 i 2019, viser en rapport fra Danmarks Statistik. Rapporten viser også, at erhvervsuddannelser indenfor byggeri er den eneste uddannelse, der er i vækst.

Brud med den stereotype opfattelse af håndværksfag

På Hansenberg fokuserer skolen på markedsføringsinitiativer for at trække flere unge til skolens uddannelser. Skolen vil følge kommunens nye initiativer, selvom de i forvejen har rejst flere tiltag på benene. Skolen tilbyder blandt andet unge at komme ud på skolen og prøve et fag. Her kan unge tilmelde sig sammen med forældre og se skolens værkstedsfaciliteter. 

Initiativet om forældreinddragelse møder også opbakning på uddannelsesinstitutionerne. Direktør på institutionen for erhvervsuddannelser Hansenberg i Kolding, Morten Kaj Hansen, mener, at forældrene spiller en essentiel rolle for at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Men at det, der er allermest effektivt, er at få de unge på besøg på uddannelserne:


“Det vi ser, der virker rigtig godt, det er at få de unge på besøg på erhvervsuddannelserne. På den måde ser de, hvad der rent faktisk sker på uddannelserne.”

Morten Kaj Hansen peger på, at det, der afholder mange unge fra at søge ind på erhvervsuddannelserne, er, at der er en meget stereotype tankegang om uddannelserne, som kommunen skal hjælpe med at bryde, mener han. Det er derfor vigtigt, at brobygning bliver en øjenåbner for de unge om, at der er andre muligheder en den gymnasiale vej.

Nyeste tal fra Hansenbergs ansøgningsfrist viser, at der faktisk er sket en stigning på 20% på uddannelser indenfor byggeri. Men ser man på tallene på et landsdækkende plan, er der markant frafald af ansøgere på erhvervsuddannelser. Det giver god mening ifølge Morten Kaj Hansen:

“Jeg tror, at der er en interesse for teknologi, der driver mange af de unge ansøgere. Derudover er der en byggebranche, der buldrer derudaf på trods af corona. Beskæftigelse betyder også noget for de unge.”

Dialogen med forældrene er det vigtigste

Initiativet fra Kolding kommune baserer på erfaringer fra et forskningsprojekt udarbejdet af Center for Ungdomsforskning, CEFU. Her viser undersøgelsen, at forældre spiller en afgørende rolle for unges læring og valg af uddannelse.

Kommunen har derfor valgt at indføre vejledningscaféer for forældre med børn helt ned i 7. klasse. Uddannelsesstederne skal også have forældresamtaler og informationsaftener både før og efter studiestart på erhvervsuddannelserne. Og dialogen mellem forældre og unge er vigtig, mener Morten Kaj Hansen. Han mener, at uddannelsesmesser fortsat skal finde sted, men at vejledningen er det, der vil trække de unge ting:

”Vi skal få forældrene med, så de kan vise, hvilke muligheder deres børn har. De vigtigste personer er far og mor. ”

Også Mette Voss mener, at forældre kan være med til at vise de unge, at der er andre muligheder end gymnasiet:

”Vi har et erhvervsliv, der mangler folk. Så vi skal have folk derud. Vi skal have dem til at kigge væk fra, at akademiske uddannelser er den eneste vej frem.”