Den grønne omstilling har altid fyldt meget på den politiske dagsorden i Kolding kommune. Etableringen af Power-to-X faciliteter er det nyeste tiltag, som skal gøre Kolding endnu grønnere
Frederik Berg
På seneste byrådsmøde i Kolding Kommune blev det besluttet, at man sammen med kommunerne i Trekantområdet vil etablere en europæisk central for grønne brændsler.
En central med omdrejningspunkt i Power-to-X faciliteter i industriel skala, med offentlige og private økonomiske tilskud.
Koldings borgmester, Jørn Pedersen udtaler, at dette først og fremmest skal bidrage til den fortsatte grønne omstilling, som skal sikre, at Kolding lever op til klimamålene:
”Vi har i Kolding Kommune beskæftiget os med bæredygtighed, fra før man kunne stave til det. I 30 år vi har beskæftiget os med klima og energi, så det her er endnu et vigtigt skridt i den rigtige retning. Det er nødvendigt, for vi er fuldstændige fast i kødet om at nå en CO2 reduktion på 70% i 2030, og at være fuldstændigt CO2 neutrale inden 2050.”
Det grønne brændsel
Power-to-X er det nye sort inden for grøn energi. Det er en metode, der udnytter den grønne strøm fra sol og vind, som omdannes til brint og herfra videre til klimavenlige grønne brændsler. Disse brændsler bruges til alt fra jetbrændstof og diesel til gasproduktion; Alt sammen CO2-neutralt.
Udover de syv kommuner indgår flere virksomheder som parter i projektet. En af disse er selskabet TVIS, som er et samarbejde mellem Trekantområdet fjernvarmeselskaber. Igennem TVIS vil Kolding Kommune kunne opnå en reduktion på ca. 100.000 tons CO2 årligt, og Trekantområdet en reduktion på omkring ca. 300.000 tons, når faciliteterne inden for de næste fem år kører på fuldt blus.
Eksport og muligheder
Fremtiden er grønnere, og her er det vigtigt for Danmark at satse på at etablere sig som førende inden for udvikling og produktion af Power-to-X. Dette kan udledes af den nyeste rapport fra brintbranchen, VE 2.0.
Der kan ifølge rapporten ligge store vækst- og eksporteventyr foran Danmark, hvorfor det er nødvendigt, at man handler fra politisk side. Forslaget fra brintbranchen er, at man investerer mindst fem milliarder kroner fra de “Next Generation EU”-midler, som Danmark modtager, til en målrettet indsats for brint og Power-to-X i Danmark.
Direktør for TVIS, Jørgen Nielsen ser ligeledes de danske muligheder:
“Det kræver meget store mængder af el at producere brint. Tysklands el-infrastruktur er faktisk allerede på grænsen af, hvad den kan klare allerede i dag. Så hvis fx deres stålindustri omlægger deres brug af naturgas til brint i stedet, så ligger der altså nogle muligheder for en stor eksport at brint fra Danmark til Tyskland. “
Ifølge brintbranchens rapport forventes det europæiske marked for brintteknologier at ligge på mellem 1.350 og 3.525 milliarder kr. Danmark vil kunne få stor gevinst af satsningen, frem mod 2050.