Antallet af ældre stiger i Kolding Kommune. En ny plejeboligplan skal sørge for, at flere ældre får den hjælp, de har brug for. 170 nye plejeboliger skal stå klar inden 2031, men kommunen oplever allerede et pres fra borgere med brug for en plejebolig
Trine Bjørn Egede
Kolding kommune vil bygge flere plejeboliger til fremtidens stigende antal ældre. Målet er, at kommunen står klar med 170 nye boliger inden 2031. Dette sker dog på trods af, at flere ældreboliger står tomme flere steder i kommunen.
De seneste 10 år er behovet for plejeboliger steget markant. I kommunens plejeboligplan forudser seniorudvalget, at antallet af ældre med behov for plejebolig vil stige fra 4.394 til 6.727 i 2031. Det skyldes, at kommunen oplever en vækst i antallet af ældre over 80 år. Samtidig stiger antallet af borgere under 67 år, der har særlige behov, og derfor også står på ventelisten til en plejebolig.
“Vi har helt klart brug for flere ældreboliger. Vi oplever ældre, der har brug for hjælp 24 timer i døgnet. Derfor er vi nødt til at få flere plejeboliger i Kolding nu,” siger chef for center for plejehjem, Gitte Meyer Larsen.
Hun peger på, at der er behov for, at kommunen bygger disse boliger for at kunne give borgere den nødvendige hjælp.
Flere ældreboliger i kommunen står tomme
Selvom Kolding har stor mangel på plejeboliger, så har kommunen en stor udgift til flere ældreboliger, der står tomme og ubeboet. I en artikel bragt af Jydske Vestkysten fremgår det, at kommunen betalte omkring 2.6 mio. kr. til ”tomgangshusleje” i 2020. Det var 1.1 mio., det vil sige 67 procent mere, end hvad budgettet var lagt til.
Byrådsmedlem og medlem i seniorudvalget Eea Haldan Vestergaard (V) afviser dog, at de tomme ældreboliger kan omdannes til plejeboliger på trods af, at efterspørgslen er stor:
“Hvis vi skal spare penge på plejeboliger, så skal vi have centraliseret det. Man kan ikke tvinge nogen til at skulle flytte væk (fra deres lokalområde red.), men det ville være den mest effektive måde at spare penge på.”
For kommunen er ønsket om at imødekomme borgerens geografiske placering vigtig. Mange af de nye plejeboliger vil derfor ligge i lokalområderne. Derudover bliver flere af boligerne opført hurtigt for at imødekomme problemet.
Samtidig vil den omstrukturere fordeling af, hvad de enkelte plejehjem skal kunne tilbyde af ydelser. Med det vil kommunen give borgere mere valgfrihed, når de skal vælge en plejebolig. I dag ønsker 81% af de ældre i Kolding en plejebolig tæt på deres tidligere bopæl.
Flere ældre kan ikke få en plejebolig
I takt med det stigende antal ældre, vokser efterspørgslen af plejeboliger hurtigere, end hvad kommunen nu kan tilbyde.
Ifølge lovgivning skal kommunen stille en plejebolig til rådighed indenfor 2 måneder. Kolding kommune havde i 2018 30-40 indbyggere på venteliste, mens tallet i 2020 steg til 80-100.
Stigningen presser altså kommunen, som har inddelt projektet i 2 faser, hvoraf 60-70 boliger skal opføres frem til 2025, og derefter skal der opføres 100 frem til 2031.
Ifølge Gitte Meyer Larsen ligger opgaven hos kommunerne. Hun mener, at Kolding Kommune skal handle og gøre en indsats for at komme problemet til livs:
“Der er ikke nogen alternativ løsning. Så skal der ske en strukturel ændring i samfundet. Med det behov, vi ser nu, skal vi bruge flere plejeboliger nu.”
En af de vigtige faktorer er, at ældre, der kommer ind på plejehjemmene, ofte er yngre end tidligere. Kolding kommune havde 26 beboere under 67 år i 2011. Antallet i 2020 var 38.
Mange af dem, der bliver henvist til plejeboligerne, har problemer, der gør, at de har ekstra brug for støtte f.eks. svær demens eller psykiske udfordringer. Det er med til at øge presset på manglen på boliger.
Behov for pleje til ældre med specialbehov
Som en del af plejeboligplanen skal kommunen også øge indsatsen overfor ældre med specielle behov blandt andet misbrugsproblemer. Derudover vil kommunen inddrage ældre med demens endnu mere i de nye plejeboliger. I dag har 80% af de ældre i Kolding kommune en demens-diagnose.
“Det kan være problematisk, hvis vi har en ældre borger med et misbrug, der bliver sat sammen med borgere uden disse problemer. Så vi skal have lavet nogle specialplejehjem på sigt,” siger Byrådsmedlem og medlem i seniorudvalget Eea Haldan Vestergaard (V)